Boeddhistische les

Acht verzen voor het trainen van de geest in compassie
 
De boeddhistische les 'Acht verzen voor het trainen van de geest in compassie' is gebaseerd op diepgaande inzichten en wijsheden uit één van Tibet haar grootste klassiekers. Deze les is zowel geschikt voor mensen met een boeddhistische als niet boeddhistische achtergrond.

Zijne Heiligheid heeft gezegd dat deze verzen, geschreven door Geshe Langri Thangpa (1054-1123), een grote bron van inspiratie voor hem zijn. Hij ontving de directe overdracht en uitleg toen hij een kleine jongen was in Lhasa en reciteert de verzen elke dag als onderdeel van zijn persoonlijke oefening.

De tekst leert ons om te gaan met emoties, de geest te trainen voor het verkrijgen van meer compassie en het maken van de juiste ethische keuzes. In de les leren we hoe we zelfs de grootste tegenslagen kunnen veranderen in positieve mogelijkheden. En misschien nog belangrijker: hoe we onze innerlijke rust kunnen behouden. Kort en bondig wordt uiteengezet hoe een echte bodhisattva beschikt over een compassievolle houding en nederigheid.

De eerste zeven verzen van de 'Acht verzen voor het trainen van de geest' gaan over beoefening die gericht is op het ontwikkelen van compassie, altruisme, het bereiken van het boeddhaschap enzovoort. Het achtste vers is gericht op het cultiveren van wijsheid op dit pad.